Om våre produkter
Trondheim Lys tilbyr monteringsvennlige LED-belysningsprodukter av høy kvalitet med lang levetid. Som kunde kan du være trygg på at vi tar kvalitet på alvor. I samarbeid med våre produsenter jobber vi kontinuerlig med å videreutvikle våre produkter. De fleste av våre produkter har 5-års garanti og levetid på minimum 50.000 timer. Et eksempel: en taklampe som brukes 6 timer hver dag på full styrke har forventet levetid på ca 22 år. Trondheim Lys sine produkter har minimumslevetid på L80B50 (les mer om L og B parameter her).
All LED mister lys med tiden. Bransjen har definert en måte å klassifisere produktets levetid på med L og B parameter. Der L100B0 er absolutt beste kvalitet, men dette er umulig å nå. Minimum europeisk industri standard regnes ofte som L70B50, men det er viktig å poengtere at dette ikke betyr at LED´en slutter å fungere etter denne tiden.
Definisjon på L og B parameter
L: Spesifiserer det gjenværende lyset etter angitt levetid (feks 50 000 timer).
Høyt kvalitetsnivå: L90
Godt kvalitetsnivå: L80
Lavt kvalitetsnivå L70
B: Spesifiserer feilraten i prosent på LED som ikke når deklarert styrke.
Høyt kvalitetsnivå: B10
Lavt kvalitetsnivå: B50
L og B må oppgis basert på armaturens forutbestemte levetid. Eks. 50 000 timer.
Best i markedet: L90 B10 - 50 000 timer
Høy standard: L80 B10 - 50 000 timer
Medium standard: L80 B50 - 50 000 timer
Budsjett standard: L70 B20 - 50 000 timer
Laveste Standard: L70 B50 - 30 000 timer
Dersom B parameter ikke oppgis regnes dette normalt som B50.
HVA BETYR DETTE I PRAKSIS?
L90 B10 - 50 000 timer – 90% av det opprinnelige lyset er igjen og kun 10% av led-modulene har lavere lumenverdi enn 90%. =80% lysmengde er igjen etter 50 000 timer.
L80 B10 - 50 000 timer – 80% av det opprinnelige lyset er igjen og kun 10% av led-modulene har lavere lumenverdi enn 90% =70% lysmengde er igjen etter 50 000 timer.
L70 B50 - 50 000 timer – 70% av det opprinnelige lyset er igjen og 50% av led-modulene har lavere lumenverdi enn 50% =35% lysmengde er igjen etter 50 000 timer.
Vi i Trondheim Lys er opptatt av at våre produkter blir montert på en forsvarlig måte. For din egen sikkerhet anbefaler vi at du alltid konsulterer med elektrofagfolk før du monterer elektrisk utstyr.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget en oversikt over ting man kan gjøre selv. Dette har du lov til å gjøre selv:
Ansvar for elektriske installasjoner:
- Tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording.
- Tilkobling/skifting av topolede skjøtekontak- ter og apparatkontakter til og med 16A, med og uten jording.
- Tilkobling og reparasjon av bordlamper/lam- petter og liknende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.
- Tilkobling/skifting av belysningsutstyr opp- hengt i takkrok e.l. og som normalt ikke be- traktes som en del av den faste installsjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikk- kontakt.
- Montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg.
- Utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser.
Lav-voltsanlegg (under 50 volt) kan utføres/monteres av ikke-faglærte dersom:
- Effekten ikke overstiger 200 VA, monterings- anvisning følges nøye og hele anlegget er lett tilgjengelig for visuell inspeksjon/ kontroll.
- Tilkopling til 230 V-nettet skal utføres av registrert el-installatør dersom tilkoblingen ikke er forutsatt gjort over transformator med sertifisert plugg/stikkontakt.
Vær oppmerksom på at det er eier/bruker som er ansvarlig for den elektriske installasjonen og det elektriske utstyret. Det er viktig at det elektriske anlegget ettersees av fagpersoner med jevne mellomrom. Dersom det er mistanke om feil i det elektriske anlegget, plikter du som eier å kontakte en registrert installasjons-virksomhet for å få avklart dette og utbedret eventuelle feil.
En huseier som skal ha utført elektriske installasjoner i egen bolig, er ansvarlig for å bruke registrert el-installatør. Det er kun elektrofagfolk som har lov til å montere faste elektriske installasjoner.
Husk alltid å følge monteringsanvisningen og brukerveiledning når du monterer eller bruker et elektrisk utstyr.
Hva er LED?
Kort forklart, LED er en forkortelse for Light Emitting Diode, og er teknisk fortalt en diode som omsetter elektrisk energi, også kalt strøm, til lys.
Hva er Lux?
Lux er måleenhet for illuminans (belysningsstyrke).
Hva er Lumen?
Lumen en måleenhet for hvor mye lys en lyskilde avgir. Altså, jo høyere Lumen, jo mer lys.
Hva er CRI/Ra?
Evnen til å gjengi farger gis ved det såkalte fargegjengivelse indeks (CRI – Colour Rendering Index) (Ra - Rendering average). Fargegjengivelse angis på en skala fra 0 til 100 prosent.
Eks: Dagslys har en CRI/Ra verdi på 100. CRI/Ra >80 er tilfredsstillende verdi for lys i en stue.
Kan LED lys dimmes?
Ja, men det er avhengig av driver.
Hva Kelvin?
Kelvin er måleenhet for fargetemperatur.
Eksempler på fargetemperatur målt i Kelvin:
- 1200 K : et stearinlys
- 1800 K : sollys ved soloppgang
- 2800 K : en vanlig glødepære (ikke sparepære)
- 5000 K : gjennomsnittlig sollys
- 6000 K : kraftig sollys
- 7000 K : lettere overskyet himmel
- 8000 K : overskyet himmel
- 10000 K : kraftig overskyet himmel
- 11000 K : blå himmel sett i skyggen
TIPS: Når du skal sjekke hvor mye lys du får, så er det lumen (lm) som gjelder. Det som står omtalt som lm er altså snakk om måleenheten for lysstyrken. Jo høyere lumen-tall, jo sterkere lys.